Ciri Ciri Dominan TIROID

Ciri Ciri Dominan TIROID

Izatul berusia 32 tahun seorang gadis yang cantik dan lemah lembut. Dia mudah bergaul dengan siapa sahaja. Sifatnya yang mudah mesra sangat di sukai oleh kawan kawan nya. meskipun pergaulan nya luas Izatul tidak mempunyai teman rapat. Dia tinggal sendirian di sebuah apartment . Dia juga tidak mahu berkongsi kisah peribadi dengan orang lain. Semua orang tertanya Tanya mengapakah dalam usia sedemikian izatul masih belum berumah tangga lagi.Sebenar nya izatul bukan tidak mahu berkahwin, jauh di sudut hati dia menyimpan hasrat mahu bertemu jodoh dengan seseorang yang memahami jiwanya . Dia berasa sukar sekali menerima orang lain dalam hidup kerana beranggapan tidak mungkin ada insan yang boleh memahami hati kecilnya.Sebab nya ialah meskipun dia tampak riang namun izatul ialah seorang yang sangat sensitive. dia mudah tersentuh hati dengan pelbagai perkara ,Mood nya mudah berubah rubah. Perubahan mood itu boleh berlaku dalam jangkmasa yang singkat. contohnya pada suatu apabila izatul ke bank bagi urusan peribadi, dia dapati bank penuh sesak dengan pelanggan.hal ini menjadikan hati nya resah dan berasa tertekan.Keresahan itu terbawa bawa ke tempat kerja dan mengganggu fikiran nya sepanjang hari. begitu juga apabila bertemu janji dengan kawan .Kawan nya itu hanya terlewat sepuluh minit namun bagi izatul dia tidak dapat menerima kelewatan itu.dia sangat sangat kecewa dengan apa yang terjadi. mood untuk keluar bersiar siar menjadi hilang dan dia merasa sangat sedih sekali.meski pun dia berjawa menyimpan perasaan itu dalam hati namun sukar bagi nya menjadi ceria semula. perpisahan dengan kekasih nya dahulu juga berpunca dari sikap izatil yang mudah merajuk .sehingga ke hari ini izatul masih lagi ingat kekasih lama dan punca mereka berpisah. hanya kerana zaki datang lewat ke rana trafik jem menyebabkan izatul menjadi kecewa lantas bersikap dingin kepada zaki ,oleh kerana tidak tahan dengan sikap izatul yang selalu merajuk maka zaki memutuskan ikatan cinta mereka.

Mengapakah terdapat orang yang bersifat mudah merajk dan terllau sensitive ini? Menurut kajian pakar. izatul bersikap demikian kerana dia mempunyai ciri ciri dominan thyroid. Ciri ciri dominan thyroid bermakna tubuh badan dan emosi yang bergantung kepada hormone thyroid sebagai hormone dominan. Hormon thyroid yang dominan menyebabkan sifat sensitive melampau . Meskipun ia bukan lah suatu penyakit ia tetap mempengaruhi kualiti hidup dan pergaulan seseorang. bagi mereka yang mempunyai ciri ini,, perkara yang baik untuk mereka lakukan bagi merubah corak atau menajdikan diri mereka merasa lebih tenang ialahseperti berikut makanan lebihkan makanan sayur sayuran seperti kubis, bunga kubis dan lobak.ini ialah kerana sifat tumbuh tumbuhan ini mampu mengurangkan sedikit hormone thyroid yang terlalu aktif amalkan makanan berprotein tinggi seperti daging , teliur dan kekacang elakkan makanan bersoya tinggi kerana ia boleh meningkatkan hormone thyroid senaman. senaman yang sesuai bagi mereka ialah sukan jenis badminton.sukan sebegini boleh merangsang mitiokondria mereka meningkat dengan baik .mitokondria ialah pusat tenaga.apabila mitokondria baik ia akan membantu meningkatkan tenaga mereka.

Apakah hormone thyroid

Thyroid adalah kelenjar berbentuk kupu-kupu yang berlokasi di depan leher . Kelenjar ini melingkar disekitar saluran udara (trachea) dan berbentu seperti kupu-kupu yang sedang mengembangkan sayapnya dan menempel pada bahagian tengah (isthmus). Kelenjar thyroid berfungsi seperti sebuah kilang kecil yang menggunakan iodine (umumnya berasal dari makanan misalnya seafood dan garam) untuk memproduksi hormon thyroid. Hormon ini membantu mengatur metabolisme tubuh dan mempengaruhi berbagai proses, misalnya pertumbuhan dan fungsi- fungsi penting dari tubuh.

Dua jenis hormon thyroid yang paling penting adalah thyroxine (T4) dan triiodothyronine (T3), yang mewakili 99,9% dan 0,1% dari seluruh hormon thyroid. Hormon yang paling penting sebenarnya adalah T3. Begitu dilepaskan dari kelenjar thyroid ke dalam saluran darah, sejumlah besar T4 dikonversi menjadi T3, hormon aktif yang mempengaruhi metabolisme seluruh tubuh.

Thyroid sendiri diatur oleh kelenjar lain yang berlokasi di otak yang disebut pituitary. Sebaliknya, pituitary juga diatur oleh thyroid (melalui "feedback" dari efek hormon thyroid pada kelenjar pituitary) dan oleh kelenjar lain yang disebut hypothalamus. Hypothalamus melepaskan hormon yang disebut thyrotropin releasing hormone (TRH), yang memberi signal pada pituitary untuk melepaskan thyroid stimulating hormone (TSH). Sebagai balasannya TSH mengirimkan signal pada thyroid untuk melepaskan hormon-hormon thyroid.

Ada hormon lain yang diproduksi oleh thyroid, yaitu calcitonin. Calcitonin diproduksi oleh cell-cell tertentu di dalam kelenjar thyroid, dan tidak seperti T3 dan T4, hormon ini tidak terlibat dalam pengaturan metabolisme. Calcitonin adalah hormon yang bertindak terhadap pengaturan kalsium dan membantu menurunkan level kalsium di dalam darah. Kelebihan kalsium di dalam darah disebut hypercalcemia.

Jika thyroid kurang aktif, atau jika pengatur kelenjar thyroid tidak berfungsi dengan benar, hypothyroidism akan terjadi. Ada banyak penyebab hypothyroidism, antara lain:

Hashimoto's thyroiditis (autoimmune thyroiditis)

Postpartum thyroiditis (selepas bersalin)

Acute thyroiditis

Silent thyroiditis

Thyroid hormone resistance

ubat ubatan yang mempengaruhi fungsi thyroid (misalnya amiodarone (Cordarone))

Jika thyroid terlalu aktif, atau jika pengatur kelenjar thyroid dipaksa untuk memproduksi terlalu banyak

hormon, bisa menyebabkan hyperthyroidism. Beberapa penyebab dari hyperthyroidism antara lain:

Graves' disease

Toxic multinodular goiter

Toxic nodule ("hot" nodule)

Excessive intake of iodine

Hashitoxicosis

Apa tanda-tanda dan gejala yang bisa muncul jika fungsi thyroid terganggu?

Jika thyroid kurang aktif, gejala-gejala dari hypothyroidism mungkin akan muncul. Tanda dan gejala dari

hyperthyroidism itu sangat bervariasi, tergantung dari tingkat keparahan dari kekurangan hormon.

Beberapa keluhan dari pasien yang mengalami hypothyroidism antara lain:

lesu

bingung dan pelupa

merasa sangat kedinginan

konstipasi

kulit kering

fluid retention

nyeri dan kaku pada otot

pendarahan menstruasi yang berlebihan dan lama (menorrhagia)

depresi

Hyperthyroidism ditunjukan oleh beberapa tanda dan gejala. Pesakit yang mengalami penyakit ini dalam skala ringan biasanya tidak mengalami gejala. Secara umum, gejala-gejalanya akan menjadi semakin jelas ketika keadaan pesakit semakin teruk.

Gejala-gejala ini biasanya berhubungan dengan meningkatnya metabolisme tubuh. Gejala-gejala umum antara lain:

  1. Berpeluh yang berlebihan
  2. Tidak toleran terhadap panas
  3. Mudah kena cirit birit
  4. Gementar, Gugup, gelisah jantung berdegup lebih cepat daripada biasa
  5. Berat badan menurun, lesu
  6. Konsentrasi yang semakin menurun serta menstruasi yang sedikit serta tidak teratur
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *