Rawatan Laser Buang Bulu

The laser emits an invisible light which penetrates the skin without damaging it. At the hair follicle, the laser light absorbed by the pigments is converted into heat. This heat will damage the follicle.

The laser emits an invisible light which penetrates the skin without damaging it. At the hair follicle, the laser light absorbed by the pigments is converted into heat. This heat will damage the follicle.

Rawatan laser adalah yang terbaik dan paling berkesan. Jenis-jenis laser yang digunakan untuk membuang bulu adalah Ruby, Alexandrite, Diode dan Long Pulse Nd:YAG. Konsep membuang bulu menggunakan laser adalah mudah. Secara saintifiknya, ia berkonsepkan selektif photo termolysis. Menerusi kaedah ini akar rambut dimusnahkan secara selektif oleh haba. Sebenarnya laser akan diserap oleh pigmen pada akar bulu tersebut. Laser yang diserap akan bertukar menjadi haba dan terus membunuh akar rambut. Ini akan menyebabkan bulu kekal mati. Untuk kulit orang Asia, laser yang sesuai adalah jenis Diode dan Long Pulse Nd:YAG.

Oleh kerana laser diserap oleh pigmen akar bulu, ia sangat berkesan pada bulu yang mengalami fasa Anagen atau fasa pertumbuhan aktif. Pada fasa ini bulu roma adalah tebal maka penyerapan laser paling tinggi dan bertindak paling berkesan untuk mematikan akar bulu roma. Bulu yang tumbuh pada fasa Telogen atau Catagen tidak menyerap laser dengan baik. Kandungan melaninnya yang rendah maka ia tidak mati. Oleh itu laser perlu dibuat beberapa sesi selang 6 hingga 12 minggu. Ini bertujuan membolehkan bulu roma di fasa Telogen dan Catagen menjadi fasa Anagen.

Diode laser sangat berkesan untuk orang yang berkulit cerah mana kala mereka yang berkulit gelap, rawatan yang terbaik adalah dengan menggunakan laser Long Pulse Nd:YAG.
Di klinik Marissa Esthetic saya menggunakan sistem soprano iaitu diod laser keluaran Alma Laser yang merupakan syarikat pengeluar laser terunggul dalam dunia perubatan. Ia begitu hebat dan sesuai bagi kulit orang Asia serta mampu menghapuskan bulu roma dengan berkesan.

 


marisasapKebaikan Laser Pembuangan rambut

  • Laser berguna untuk membuang rambut yang tidak diingini di muka, kaki, lengan, ketiak, garis bikini, dan kawasan lain.
  • Hampir tiada rasa sakit walaupon tanpa bius atau lain-lain pra rawatan.
  • Hasil yang berkesan.
  • Rawatan cepat, biasanya kurang daripada satu jam bagi setiap rawatan.
  • Berkesan untuk semua jenis kulit dan rambut.

Klik untuk informasi lanjut berkaitan Laser Buang Bulu

Terima kasih! Pegawai kami akan menghubungi anda segera.

Isikan butiran di bawah dan tekan butang 'Hantar'.

Rawatan Pilihan (*)

Lokasi Pilihan (*)