Rawatan Laser Lipolisis

Fungsi  sel lemak adalah untuk menyimpan bahan kimia yang yang dinamakan lipid  yang menyediakan tenaga untuk tubuh. Tenaga ini berasal dari makanan yang anda makan. Tenaga  ini disimpan sebagai lemak dalam sel lemak. Sebenarnya lemak secara terus menerus dimasukkan ke dalam dan dibawa keluar dari setiap sel lemak. Apabila pengunaan tenaga lebih sedikit daripada penyimpanan tenaga, maka ketidak keseimbangan  boleh berlaku.

Secara umumnya jika anda makan terlalu banyak dan terlalu sedikitmenggunakan tenaga, lemak terkumpul. Kegemukan juga boleh terjadi apabila proses mengeluarkan lemak dari sel lemak terggangu seperti ketidak seimbangan hormone dalam badan.

Ada 3 lapisan lemak pada tubuh. Ada 2 lapisan lemak pada kulit dan satu lapisan lemak di dalam tubuh badan yang di kenali lemak viscera.

Liposuction adalah satu proses menghapus kan lemak dari lapisan  di bawah kulit. Untuk memahami apa itu liposuction , kita mesti memahami kulit , lemak badan dan struktur struktur lemak.

Kulit bukan sahaja menjadi Penutup untuk badan kita , tetapi ia adalah organ yang terbesar pada tubuh badan.  Fungsi kulit adalah banyak , diantara nya menghalang kita menjadi dehidrasi , menghalang organism memasuki badan kita dan pelindung kepada cahaya ultraviolet matahari.  Kulit pula terdiri daripada 3 lapisan iaitu epidermis , dermis dan hypodermis.  Lapisan epidermis dan dermis adalah lapisan di mana kelenjar sebum , melanocyte  , saraf , rambut tumbuh dan deria sentuh berada.

Lapisan yang terlibat didalam liposuction adalah lapisah hypodermis.  hipodermis adalah tempat lapisan lemak subkutan berada. Walaupun terdapat Bahagian badan yang lain tempat menyimpan lemak seperti di di dalam rongga perut dan  di sekitar organ dalaman  tetapi di

Hypodermis lah di mana 50% dari Jumlah kesemua lemak badan tersimpan. Fungsi lemak di hypodermis adalah sebagai penebat  , insulasi dan penyimpan tenaga. Secara dasar nya , lemak di simpan di tubuh dalam2 bentuk yang utama. Pertama adalah bentuk GYNOID . Ia Merujuk kepada pengumpulan lemak di Bahagian bawah badan , pinggul , peha dan punggung dan memberi bentuk “PIR” . Bentuk kedua adalah “android” dimana lemak lebih tertumpu berkumpul di Bahagian atas badan dan memberi bentuk “apple”.

Namun begitu ia bukan lah satu kemestian tetapi hanyalah sebagai panduan sahaja.

Orang yang mempunyai badan berbentuk apple juga selalu nya mempunyai masalah lapisan lemak visceral ( lapisan ketiga) yang tebal. Kebanyakkan orang akan berperut buncit. Penjagaan diet dan exercise sangat penting untuk mengurang kan lapisan lemak viscera. Namun begitu masalah hormone atau ketidak seimbangan hormone , boleh menyebab kan peningkatan lapisan lemak viscera ( lemak dalam perut).

Peratusan lemak didalam tubuh berubah ubah dan dipengaruhi oleh hormone seperti insulin , estrogen dan testosterone.  Apa yang anda perlu tahu bahawa , apabila anda mencapai akil baligh , Jumlah sel lemak dalam badan akan tetap dan tidak bertambah KECUALI  jika anda menjadi tersangat gemuk.  Selepas akhil baligh , sel lemak hanya akan bertambah jika berat badan anda menjadi 200% daripada berat badan ideal anda. Oleh itu peningkatan dan penurunan berat badan anda sekarang adalah kerana sel lemak itu mengempis atau mengembang. Oleh itu , satu cara untuk membuang sel lemak secara kekal adalah dengan melakukan liposuction.

Sedut lemak adalah procedure membuang sel lemak. Sel lemak ini akan hilang buat selama lama nya bila selepas di sedut. Namun begitu , jika anda tidak menjaga pemakanan atau melakukan senaman , sel sel lemak yang tertinggal boleh mengembang dan menyebab kan anda bertambah berat badan.

Ingin di perjelaskan bahawa , sedut lemak bukanlah Jalan termudah untuk menghilangkan berat badan atau sebagai Jalan untuk membuang lemak dengan cepat.  Jalan yang terbaik dan paling selamat adalah dengan menjaga diet dan senaman di samping memperbetul kan ketidak kesimbangan hormone .

Menjaga makan dan senaman boleh memperbetul kan fungsi badan dan boleh menghilang kan berat badan.

Namun begitu , jika anda telah menjaga makanan dan memakan dengan sihat dan betul , telah memperbetul kan hormone dan telah bersenam tetapi masih juga terdapat lapisan lemak di Bahagian perut , “saddleback” , dada ,lengan atau peha. Liposuction boleh membantu.

Kini terdapat pelbagai kaedah liposuction yang selamat , seperti laser liposuction , Power assisted liposuction , Vaser liposuction , Body jet liposuction dan sebagainya. Setiap satu procedure mempunyai kelebihan masing masing. Namun begitu , yang paling penting adalah kemahiran dan pengalaman doktor yang melakukan nya.

Klik untuk informasi lanjut berkaitan Laser Lipolisis

Terima kasih! Pegawai kami akan menghubungi anda segera.

Isikan butiran di bawah dan tekan butang 'Hantar'.

Rawatan Pilihan (*)

Lokasi Pilihan (*)