Rawatan Laser Pertumbuhan Rambut

Masalah keguguran rambut di kalangan orang pertengahan umur, bermula dari akhir tahun 30-an, kedua-dua lelaki dan wanita, kerana ia telah menjadi perkara biasa. Berkemungkinan besar disebabkan tahap pemakanan yang lebih rendah, tahap hormon yang tidak stabil dan laser deteriorating. Sekarang kualiti alam sekitar juga telah digunakan untuk merawat rambut yang berkenaan, untuk mengembalikan fungsi saluran darah yang membekalkan tenaga, nutrien, hormon dan keperluan lain kepada akar rambut.

Rambut yang kekurangan zat makanan akan menjadi tebal kasar dan rapuh. Apabila rambut yang kurang nutrisi bercampur dengan nutrisi rambut yang cukup, terdapat rambut yang sihat dan bermaya bercampur dengan kasar dan rambut tidak bermaya.

Dalam badan kita terdapat enzim dan hormon yang penting untuk meningkatkan metabolisme badan. Metabolisme merujuk kepada kadar badan menggunakan tenaga. Memproses makanan dan nutrien ke dalam sel-sel dan sel-sel yang digunakan untuk pembinaan badan. Ia dipanggil proses metabolik. Jika vitamin yang mencukupi dalam makanan sehari tetapi badan tidak cukup hormon dan enzim dan kadar metabolisme juga rendah. Semua vitamin dimakan dengan sia-sia kerana ia akan muncul semula sebagai bahan buangan.

Bagi mereka yang tidak tumbuh rambut, ia adalah disyorkan rawatan LLLT laser yang berkesan boleh tumbuh rambut.
LLLT laser membolehkan saluran darah kecil yang layu dan mati menjadi lebih segar dan hidup kembali. Rawatan tersebut adalah mudah dan berkesan. Ia mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk menghasilkan keputusan yang baik.

Kedua-dua lelaki dan wanita mahu rambut yang cantik yang kelihatan hebat dan berseri. Masalah rambut di kalangan lelaki tidak kurang hebatnya dengan masalah rambut bagi wanita. Secara purata, lelaki mengalami masalah ini apabila berusia 30-an. Faktor hormon yang merosot memainkan peranan dalam masalah ini.

Hormon adalah penting dalam pembentukan rambut adalah testosterone, progesterone dan tiroid .Apabila kekurangan hormon badan akan menjadi lesu.

Ada juga lelaki dan wanita yang perlu memakai rambut palsu bagi meningkatkan penampilan. Memakai rambut palsu tidak selesa kerana ia adalah sukar.

* Hormon yang mempengaruhi rambut wanita
Penurunan hormon progesteron dan penukaran esrtadiol banyak testosteron mempengaruhi kadar pertumbuhan rambut di kalangan wanita. Selain daripada kekurangan hormon tiroid membuatkan rambut tidak dapat tumbuh dengan baik.

* Hormon yang mempengaruhi rambut lelaki
Hormon yang mempengaruhi kesan penukaran testosteron lelaki atas hormon-hormon lain kerana aromatization. Aromatization berlaku kerana kesan toksik dalam badan seseorang.

* Ujian darah pengesanan hormon
Bagi membolehkan analisis yang lebih tepat adalah baik jika ujian pemeriksaan darah dilakukan. Ujian darah dilakukan untuk melihat jumlah hormon dalam badan dan sama ada gangguan hormon ini. Selepas ujian pelanggan diberi rawatan yang betul untuk stimulasi rambut.

* Pemakanan yang baik untuk pemakanan rambut
Untuk mendapatkan yang baik makanan amalan pemakanan rendah karbohidrat dan tinggi dalam protein. Selain merosakkan makanan yang mengandungi ubat-ubatan hormon seperti beta-blockers harus dihentikan.

* Laser LLLT untuk rambut
Ia adalah laser diod yang memancarkan cahaya laser dengan jarak gelombang yang amat pendek 625 nanometer sahaja. Oleh itu adalah selamat untuk digunakan pada bila-bila. Apabila laser diputarkan ke seluruh kulit kepala (bagi laluan sekitar) ia akan meningkatkan pertumbuhan kapilari mikro yang tetap tenang. Apabila ini berlaku, rambut akan mendapat nutrisi dan akan mula tumbuh perlahan-lahan.

lllt

Kenapakah ia berlaku?

• Penyakit tertentu seperti diabetes, jangkitan kulit dan tiroid. Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
• Kekurangan zat makanan seperti zat besi yang tidak cukup dalam gizi makanan.
• Kesan sampingan ubat-ubatan tertentu seperti ubat sakit sendi (artritis), depresi, masalah jantung, gout, tekanan darah tinggi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan berlakunya keguguran rambut.
• Demam panas turut mengurangkan pertumbuhan rambut namun keadaan kembali normal dalam jangka masa empat bulan. Fenomena ini biasanya bersifat sementara.
• Bayi yang sedang dalam proses membesar sering mengalami kehilangan rambut pada bulan-bulan pertama namun rambut akan segera tumbuh perlahan-lahan dengan rambut yang lebih kuat dan kekal.
• Gangguan hormon setelah bersalin. Selepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Ketika itu, fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Kebiasaannya ia akan pulih dalam tempoh 1 hingga 6 bulan.
• Jangkitan kulit kepala seperti kurap dapat menyerang kulit kepala.
• Androgenic alopecia menyebabkan kehilangan rambut seawal usia 10 tahun. Masalah ini biasanya serius dan kekal.
• Alopecia aerata merupakan masalah antibodi dari sistem tubuh di mana sel-sel darah putih menyerang folikel rambut yang merosakkan akar rambut. Masalah ini biasanya bersifat sementara.
• Bahan kimia atau rawatan yang menggunakan bahan kimia yang kuat seperti pewarna, peluntur mahupun pelurus tidak terkecuali menjadi punca rambut gugur.
• Sebahagian rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.

RAWATAN

• Mengambil anti fungus dan antibiotik yang sesuai sekiranya ia berpunca dari jangkitan kuman dan fungus.
• Melakukan transplantasi rambut yang merupakan kaedah yang mahal dan memerlukan pembedahan.
• Penggunaan LLLT Laser merupakan kaedah yang tercanggih kerana ia berkesan dan kosnya amat rendah. Laser akan menstimulasikan sel rambut agar ia tumbuh lebat dan cantik. Ia merupakan rawatan bersiri yang mudah. Anda hanya perlu duduk di bawah pancaran laser dalam jangka masa 30 hingga 4o minit sahaja setiap kali rawatan.
• Dapatkan rawatan doktor dan membuat sesi rawatan yang sesuai untuk anda.

Penjagaan rambut yang betul:
• Jangan terlalu kerap mewarnakan rambut
• Setiap kali mencuci rambut, pastikan syampu dibilas sebersih-bersihnya kerana bilasan yang tidak bersih boleh menyebabkan masalah kelemumur
• Urut kulit kepala ketika bersyampu agar aliran darah lancar dan menyihatkan akar rambut
• Menyikat rambut ketika rambut basah menyebabkan rambut hilang kelembapan dan menjadi kering
• Gunakan perapi rambut selepas bersyampu.
• Hindari daripada terlalu mendedahkan rambut kepada sinaran matahari kerana ia boleh merosakkan struktur rambut.
• Makan makanan yang berkhasiat, bersenam, jangan merokok dan jangan mengambil minuman beralkohol.

Klik untuk informasi lanjut berkaitan Laser Rambut

Terima kasih! Pegawai kami akan menghubungi anda segera.

Isikan butiran di bawah dan tekan butang 'Hantar'.

Rawatan Pilihan (*)

Lokasi Pilihan (*)