STRUKTUR TULANG DAN KEREMAJAAN WAJAH

Tahukah anda bahawa struktur tulang di wajah amat mempengaruhi rupa paras seseorang? Keremajaan wajah tidak hanya disebabkan faktor kulit mahupun kolagen semata-mata.

 

             

 

Seiring waktu, kemampatan tulang wajah akan berkurang dan akan menyebabkan kesan penuaan. Hasil imej daripada “CT scan” menunjukkan perbezaan antara wanita yang berumur di antara 20-40 dengan tengkorak wanita yang berumur 65 tahun. Tulang wanita yang lebih berusia menunjukkan bahawa soket matanya kelihatan lebih besar, sudut tulang rahang bawahnya menurun  dan sudut alisnya berkurang.

Menghilangkan kedut di wajah mungkin tidak mencukupi untuk mengurangkan kesan penuaan. Menurut sebuah kajian, anda perlu membentuk semula tulang di wajah anda untuk kelihatan benar-benar muda.

Pakar bedah plastik mungkin pakar dalam berurusan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia terhadap kulit dan tisu lembut, tetapi untuk menjadikan seseorang kelihatan lebih muda, mereka harus lebih memahami bagaimana perubahan kepada tulang wajah menyumbang kepada penampilan seseorang seperti yang dinyatakan dalam jurnal “Plastic and Reconstructive Surgery” dalam edisi Januari oleh para pengkaji.

Semakin bertambah usia, tulang wajah kita termasuk soket mata, hidung dan rahang atas terus berubah. Sebagai contoh, soket mata akan menjadi semakin besar, dan sudut tulang di bawah kening akan berkurangan dan seterusnya menyumbang kepada pembentukan garis-garis berkerut pada dahi, kedutan di sudut mata dan kelopak mata yang tidak tegang dan lebih rendah, seperti yang dinyatakan oleh para penyelidik.

Para penyelidik menganalisis imbasan tomografi yang dikira dari tulang muka golongan muda (berumur 20 hingga 40 tahun), individu dewasa pertengahan (41 hingga 64), dan individu lebih berusia (65 dan ke atas). (Semua imbasan CT telah diperlukan secara perubatan untuk alasan lain bukan untuk merancang pembedahan plastik, menurut para penyelidik.)

Pengukuran tiga dimensi secara terperinci telah menunjukkan perbezaan dalam struktur tulang wajah antara kumpulan umur.Menurut para penyelidik, kerangka wajah mengalami perubahan morfologi serta penurunan kemampatan keseluruhan tulang seiring usia. Satu perubahan yang ketara adalah pembesaran di kawasan soket mata. Pada kedua-dua lelaki dan wanita, soket menjadi lebih lebar dan panjang.

Penuaan juga menjejaskan tulang bahagian tengah muka. Para penyelidik mendapati terdapat pengurangan pada sudut alis, hidung, dan tulang rahang atas. Panjang serta ketinggian rahang bawah juga turut menurun.

Walaupun perubahan ini berlaku pada kedua-dua jantina, kebanyakannya berlaku lebih awal terhadap wanita di antara usia muda dan pertengahan. Untuk lelaki, kebanyakan perubahan berlaku antara umur pertengahan dan tua.

Dengan menggunakan bahan dan teknik untuk penambahbaikan rangka, pakar bedah plastik dapat mengekalkan keremajaan wajah yang dirawat.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *